Taidematka! Ligurian eri sävyt

Matkan ajankohta
2.11.2023
-
7.11.2023
Vapaita paikkoja
Hinta
1980 eur
Ilmoittaudu nyt

Liguria on meren kanssa läheisessä vuorovaikutuksessa oleva, kaareva ja kapea maakaistale. Sen historia liittyy erottamattomasti mereen ja merenkulkuun. Liguriassa voimme ihailla värikkäitäja maalauksellisia kyliä jylhillä kukkuloilla tai merelle päin avautuvilla kallioilla, yllättäviin paikkoihin piilotettuja aarteita,  Genovan, muinaisen meritasavallan, ja vielä tänäkin päivänä Välimeren vaikutteita henkivän kaupungin palatsien ja kirkkojen monumentaalista rikkautta. Kuljemme Genovan kapeita kujia (caruggi)  ja muiden luonnon kauniiden kylien mutkikkaita kujia pitkin, ja maistelemme tälle ainutlaatuiselle alueelle tyypillisiä ruokiaja viinejä.

Finnairin lennot:

2.11.2023 AY1751 HEL-MXP08:00-10:15
7.11.2023 AY1756 MXP-HEL 18:55-23:00

Matkaohjelma

2.11.2023 To - Saapuminen Genovaan – Genovan meri: Galata Museo del Mare ja Acquario

Saapuminen Milanon Malpensa-kentälle ja kuljetus Genovaan www.hotelpalazzogrillo.it
Tyypillinen genovalainen lounas. Iltapäivällä menemme lähellä olevalle vanhallesatama-alueelle, jossa vierailemme merimuseossa (Galata Il Museo del Mare), joka sijaitsee arkkitehti Guillermo Consuegran suunnittelemassa, lasista jateräksestä valmistetussa upeassa rakennuksessa. Museo perehdyttää meidät Genovanhistoriaan ja auttaa ymmärtämään sen suhdetta mereen. Museovierailun jälkeen tutustumme Genovan tunnettuun akvaarioon, joka on yksi Euroopan suurimmista. Akvaariossa on lukemattomia vesieläimiä merihevosista planeettamme uhanalaisimpiin vesinisäkkäisiin, sekä saalistajia, kuten miekkavalaita ja haita. Paluu hotelliin illalla.

3.11. Pe -  Le Cinqueterre: Monterosso - Vernazza -Manarola

Päivä on omistettu näille meren voimaa uhmaaville poikkeuksellisille kylille (Unescon maailmanperintökohde). Liikumme junalla, jolla kyliin pääsee kaikkein parhaiten. Genovan asemalta matka jatkuu Monterossoon. Täällä kaupungin värikkäillä kujilla kohoaa goottilainen San Giovanni Battista -kirkko, ja merelle päin avautuvalla kukkulalla lepää upea San Francescon kirkko luostarin vieressä (sen sisällä on luultavasti Van Dyckin tekemä upea krusifiksi). Kahvi tauon jälkeen jatkamme junalla matkaa kohti pienten värikkäiden ja villkkaiden baarien elävöittämää Vernazzaa. Ligurialainen lounas Vernazzan värikkäiden ja tunnelmallisten kujien keskellä. Jatkamme matkaa Manarolan viehättävään kylään, jossa rypäleenkorjuupatsaan (la Statua della Vendemmiatrice) jälkeen saavumme upeaan Belvedereen ja ihailemme Cinque Terren Maestron 1500-luvulta peräisin olevaa kuvallista triptyykkiä keskiaikaisessa San Lorenzon kirkossa. Illalla paluu Genovaan junalla.

4.11. La - Genova

Kokonaan Genovalle omistettu päivä ei voi alkaa muualta kuin vanhasta kaupungista ja sen kapeiden kujien (caruggi) muodostamasta sokkelosta. Täällä kohoaa yli tuhat vuotta vanha San Lorenzon katerdraali, jossa on Ligurialle tyypillinen raidallinen julkisivu, ja joka rakennettiin tulipalon jälkeen uudestaan goottilaiseen tyyliin vuonna 1200. Sen romaanisia muotoja muistuttava sisäosa on koristeltu San Giovannin kappelin koristeilla; kryptasta pääsee San Giovannin aarremuseoon (Museo del Tesoro di San Giovanni), jossa on arvokkaita pyhäinjäännöksiä, mm. syyrialainen pyhä allas (Sacro Catino). Piazza Raffaele de Ferrarin upean suihkulähteen kautta saavumme Ambrogio- ja Andrea -pyhimyksille omistetulle barokkikirkolle, jossa on arvokkaita Rubensinteoksia (mm. Jeesuksen ympärileikkaus - Circoncisione di Gesù) sekä Guido Renin teoksia (mm. Neitsyt Marian taivaaseenottaminen - Assunzione della Vergine). Tyypillinen genovalainen lounas.

Iltapäivällä vierailemme Strada Nuovan museoissa (Unescon maailmanperintökohde), jotka ovat levittäytyneet kolmeen eri rakennukseen. Aloitamme kierroksen varsinaisesta taidegalleriasta, eli Valkoisesta palatsista (Palazzo Bianco), jossa on mm. Caravaggion Ecce Homo sekä Veronesen, Memlingin ja Van Dyckin teoksia. Kotimuseossa, eli Punaisessa palatsissa (Palazzo Rosso), jonka salien koristukset noudattavat neljän vuodenajan teemaa, ihailemme Durerin, Veronesen ja Grechetton teoksia sekä Guido Renin loistavaa San Sebastiano-maalausta.  Doria-Tursinpalatsi on kolmesta palatsista kaikkein mahtavin ja siellä on ennen kaikkea numismaattisia kokoelmia, keramiikkaa ja kuuluisan viulistin Nicolò Paganinin muistoesineitä, mm. “Cannone”, eli Guarneri del Gesùn valmistama viulu, jota Nicolò soitti konserteissaan. Museo käynnin jälkeen suuntaamme kahville Maddaleenan kortteliin ja seuraamme elämää kaduilla (lähellä on myös San Siron Basilika, jonka sisälläon Orazio Gentileschin maalaus ”Annunciazione”). Aikaisemmin perin pahamaineinen alue on rauhoittunut, mutta on edelleen värikkäiden hahmojen pesäpaikka. Paluu hotelliin illalla.

5.11. Su – Portofinon puisto: Camogli - Abbazia di San Fruttuoso - Portofino - Chiavari

Lähdemme bussilla kohti Camoglin kaunista merenrantakylää, josta kuljemme veneellä yhteen Ligurian erikoisimmista paikoista, vuonna 1000 rakennettuun San Fruttuoson benediktiiniläisluostariin. Tänne pääsee vain polkua pitkin jalan tai meriteitse. Tämä Dorian perheen historiaan liittyvä luostari on paikka, joka edustaa parhaiten keskiaikaa Liguriassa. San Fruttuososta jatkamme matkaa venekuljetuksella tyylikkääseen Portofinon kaupunkiin, joka on jo vuosien ajan ollut kansainvälisten seurapiirien suosiossa. Alueelle tyypillinen lounas kaupungin pienellä aukiolla. Portofinossa on muodin lisäksi taidetta: pari kaunista kirkkoa ja ennen kaikkea erikoinen puistomuseo (Museo Del Parco), jossa on suurten taiteilijoiden, kuten Guttuson, Fontanan, Dorflesin ja Severinin teoksia ja veistoksia (paikka on yleensä kiinni syksyllä).

Portofinosta siirrymme Rapallon (jossa myös Jean Sibelius on oleskellut ja säveltänyt toisen sinfoniansa) kautta vilkkaaseen Chiavariin, jonka katujen ja teiden labyrintilla (Borgolungo) kauniine rakennuksineen ja kirkkoineen ei ole vertaista Liguriassa. Huomiota herättäämuun muassa heti keskellä kaupunkia oleva San Giovannin kirkko (jossa on Domenico Piolan ainutlaatuinen barokkimaalaus ”Assunta in Cielo”). Paluu hotelliin illalla.

6.11. Ma - Golfo dei Poeti - Porto Venere - lounas viinitilalla - Lerici - Sarzana

Aamupäivä monia runoilijoita, kuten Byronia inspiroineella La Spezian lahdella (Golfo dei Poeti) on omistettu Porto Veneren upeille väreille ja San Pietron kauniille goottilaiselle kirkolle, ympärillä meri, jonka voi lähes kuulla puhuvan. Jatkamme matkaa La Spezian kaupungin läpi ja sukellamme viinin värimaailmaan: pysähdymme viininmaistelulle/lounaalle, jota edeltää lyhyt ruoanlaittokurssi, jossa opimme valmistamaan aitoa ligurialaista pestoa. Lounaan jälkeen menemme viehättävään Lericin kaupunkiin, jossa vierailemme kauniilla näköalapaikalla lepäävässä Lericin linnassa (jos silloin auki). Hyvällä tuurilla onnistumme todistamaan täällä upeaa auringonlaskua. Jatkamme matkaa Sarzanan tasamaastoiseen ja tyylikkääseen kaupunkiin, jonka 1200-luvun katedraali ja sen vaikuttava ja marmorinen julkisivu on jo yksin tämän vierailun arvoinen. Kirkon monien aarteiden joukossa on taidehistorian vanhin vuosiluvulla varustettu maalattu risti. Paluu Genovaan illalla.

7.11. Ti - Noli – Varigotti - paluu

Ylitä Paluupäivämme matkakohteena on keskiajan viides meritasavalta, eli Noli. Näistä ajoista on jäljellä linnaan asti ulottuva kaupunginmuuri, vanhan kaupungin katujen sokkelo, Torre del Canto–muuri sekä keskiaikainen silta, joka johtaa ehkä Ligurian kauneinta romaanista arkkitehtuuria edustavaan San Paragorion kirkkoon, joka on tunnettu puisesta krusifiksistaan. Ylitämme luonnontilassa olevan Manien tasangon, joka on täynnä kalkkikiven eroosion tuloksena muodostuneita luonnon luolia ja jossa alkukantaiset ligurialaiset luultavasti asuivat paleoliittisella kaudella, ja laskeudumme meren rannalle kohti värikästä Varigotin kaupunkia pikaiselle lounaalle. Matka jatkuu Milanon Malpensa-lentokentälle lentoaikataulun mukaisesti.

Matkanhinta: 1980 eur/henkilö 2hh (min. 16 pax), 1 hh huonelisä 350 EUR

Huom: matkaohjelmaan voi tulla pieniä muutoksia, jotka eivät kuitenkaan vaikuta matkan kokonaisuuteen. Joidenkin vierailukohteiden aukioloajat voivat vielä muuttaa.
Huom: matka kuuluu Suuret Taidematkat ry:n Italian matkojen sarjaan. Taidekohteet: kirkot, palatsit, museot eli arkkitehtuuri, maalaustaide ja veistokset ovat keskeisiä. Paneudumme kohteiden periodihenkeen, tunnelmaan ja maisemaan. Toisena matkanjohtajana toimii taidehistorioitsija Eeva Väänänen, joka myös taustoittaa kohteita esim. ajomatkojen aikana. Liittymällä Suuret Taidematkat ry:n jäseneksi ( jäsenmaksu 30e/vuosi   eeva.vaananen@elisanet.fi) voit jatkossa osallistua kaikkiin yhdistyksen järjestämiin retkiin ja matkoihin. Tapahtumia on vuosittain tarjolla n. 15.

MAKSAMINEN: Varausmaksu 30% matkanvarauksen yhteydessä sähköpostitse lähettämäämme laskua vastaan, ja loput noin kuusi viikkoa ennen matkaa sähköpostitse lähettämäämme laskua vastaan. Peruutusten ja maksujen palautusten osalta noudatamme Kuluttajaviraston yleisiä valmismatkaehtoja ja omia lisä- ja erityisehtojamme.

La Strada Travels
Kiskontie 11 A 15
00280 Helsinki
Finland
Y-tunnus: FI1866586-0
Kuluttajaviraston Valmismatkaliikerekisteritunnus 3713/07/Mj

www.lastradatravels.fi

Paolo Pellei    paolo.pellei@lastradatravels.fi  

puh.: +358 50 5357671
puh. (Italia): +39 340 0700053 (myös whatsapp)

No items found.
Hintaan sisältyy:
 • Lennot Finnair Helsinki – Milano Malpensa – Helsinki
 • Bussikuljetus lentokentältä ja takaisin ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin kohteisiin
 • 5 yötä kahden hengen huoneissa, joissa on oma kylpyhuone (1hh lisä 350 eur)
 • 5 mannermaista aamiaista  
 • 6 täydellistä ja korkealaatuista ateriakokonaisuutta, sekä viinit ja muut ruokajuomat
 • Opastetut kierrokset ja pääsymaksut vierailukohteisiin
 • Taidehistorioitsija Eeva Väänäsen opastus
 • Suuret Taidematkat ry:n osuus: 200 eur, jonka Suuret Taidematkat laskuttaa
 • Matkanjärjestäjä Paolo Pellein mukanaolo koko matkan ajan
 • Tulkkaus italiasta suomeen ja suomesta italiaan
 • Alv. 24%
Hintaan ei sisälly:
 • Matkavakuutusta
 • Muita lisäpalveluja

Lisää aiheesta

Tutustu aiheeseen liittyviin kirjoituksiimme blogissamme.

Ei aiheeseen liittyviä kirjoituksia.