Miksi Marche?

Marche on ainutlaatuinen alue, joka on säilyttänyt monimuotoisuutensa ja ominaispiirteensä vuosisatojen ajan
”Italia on maailman tislaustuote, Marche varmasti Italian. Ei liian pikaisesti tehty matka Marcheen vie näkemään ihmeitä”

- (Guido Piovene: Viaggio in Italia, 1957)

Mikään ei kuvaa osuvammin Marchea kuin suuren kirjailijan sanat. Marche on ainutlaatuinen alue, joka on säilyttänyt monimuotoisuutensa ja ominaispiirteensä vuosisatojen ajan. Marchesta löytyy kaikki: kirkkaansininen Adrianmeri ja sen rannat, jotka ovat kaikki uimakelpoisia, viljelty kumpareinen maaseutu, joka on punoutunut yhteen roomalaisten kaupunkien ja keskiaikaisten kylien kanssa, vaikuttava vuoristo, jonka metsät ja huiput kutsuvat hiljaisuuteen ja ulkoiluun, ja ennen kaikkea Italian tuoksu, joka muualta on kadonnut lähes kokonaan.

Marche on kulinaristin paratiisi; täällä voi nauttia maaseudun antimista: vihanneksista, hedelmistä, lihasta ja viinistä, vuoristossa kasvaneiden eläinten lihasta ja Adrianmeren lukemattomista maukkaista kaloista ja äyriäisistä. Marche on myös merkittävien taiteilijoiden koti: mm. maalari Raffaello, säveltäjä Gioacchino Rossini, runoilija Giacomo Leopardi ja oopperalaulaja Beniamino Gigli ovat täältä kotoisin.


Le Marche- sanan etymologia löytyy saksan verbistä ”markieren” eli ”merkitä”, koska Marche ”merkitsi rajan” eli oli rajanaapuri pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan (v. 962-1804) kanssa. Myös markka-sanan juuret löytyvät tästä verbistä.

Marchen todellisuutta ei voi kuvailla sanoin, joten tervetuloa kulkemaan tietä kanssamme!