Vaellusmatka Sibilliini-vuoriston kansallispuistossa ja muualla taiteen, meren ja luonnon ympäröimänä

Matkan ajankohta
8.6.2025
-
17.6.2025
Vapaita paikkoja
Hinta
2380 €/hlö 2hh
Ilmoittaudu nyt

Kaikille hyväkuntoisille sopiva mielenkiintoinen vaellusmatka. Matkan aikana kuljemme Sibilliinien kansallispuiston kiehtovimmissa paikoissa ja vanhoissa vuoristokylissä, missä tutustumme vuoristossa yhä eläviin perinteisiin.

Ohjelmassa on paljon uutta edelliseen vaellusmatkaan verrattuna: kävelyä Monte Conero- vuoren rinteellä, josta voi ihailla upeaa näköalaa Adrianmerelle, retki Monte Sibilla- vuoren huipulle auringonlaskun aikaan, kävelyä vuoristojoessa, nousu Sibilliinien korkeinta huippua, Monte Vettorea kohti, josta löydämme Marchen ainoan luonnonjärven, Pilaton (1940 m), jännittävä mutta turvallinen koskenlasku, vierailu kahdessa harvinaisen kauniissa keskiaikaisessa kaupungissa, San Ginesiossa ja Offidassa, sekä paljon muuta... Majoituspaikat ovat erittäin mukavat ja yövymme lähes aina kahden hengen huoneissa täysihoidolla. Kaikissa paikoissa tarjoillaan korkealaatuista aitoa luomuruokaa. Vaeltajat ja heidän matkatavaransa kuljetetaan kohteesta toiseen.

Keski-Italiassa, Marchen ja Umbrian välissä sijaitseva Sibilliini-vuorten kansallispuisto www.sibillini.net käsittää noin 70.000 hehtaarin suojellun alueen. Puiston alueella sijaitsee samanniminen vuorijono, johon kuuluu lukuisia yli 2000 metrin korkeuteen kohoavia huippuja ja joka huipentuu 2476 metriä korkeaan Monte Vettore- vuoreen. Luonto on monimuotoinen; alueella tavataan noin 1.800 kasvilajia ja yli 200 selkärankaista, mm. susi, karhu, kauris ja kuningaskotka.

Lento: Finnair Helsinki klo 07.20 – Rooma klo 9.45

Matkaohjelma

8.6.2025 - Saapuminen Pieveboglianaan (Parco Nazionale dei Monti Sibillini)

klo 10.30: bussikuljetus Rooman Fiumicino-lentokentältä
klo 14.00: saapuminen Piveboviglianaan ja majoittautuminen www.ilpoggiodellearmonie.it (maatilahotelli / 4 yötä)
Iltapäivällä tutustumista Sarnanoon
klo 20.00: paikallisista aineksista valmistettu tervetuliaisillallinen Agra Mater ravintolassa
Yöpyminen maatilahotellissa
Sarnano (600 m korkeudessa): Marchen vuoristokaupunki, joka rajoittuu Umbriaan. Sarnanolla on historiallisesti vaikuttava menneisyys; mahtavat muurit, pienet keskiaikaiset parvekkeet, talot, tornit, aatelin aikaiset renessanssirakennukset, latinalaisin tekstein ja perhevaakunoin koristellut kiviportit muodostavat harmonisen ja mahtavan kokonaisuuden.

9.6 - Lame rosse

Matka-aika: 3:30 – 4:00 h
Nousukorkeus: 350 m
Vaikeusaste: keskitaso
Lähtö aamulla aamiaisen jälkeen. Lounaalla eväsruokailu.
Bussikuljetus Hotelli - Diga di Fiastra (20 min)
Kävely alkaa Fiastran padosta. Nousemme länsirinteen rautatammimetsää pitkin. Lopuksi saavumme Lame Rossen “pyramideille”, eli terävien vuorenhuippujen juurelle. Reitin lopuksi halukkaat voivat virkistäytyä Fiastran järvessä.
Iltapäiväretki San Ginesioon/Serrapetronaan.
Klo 20.00: Illallinen maatilahotellissaSan Ginesio: Sibilliini-vuorten kirkkaansinistä taustaa vasten kohoaa laaja kukkula, jolla sijaitsee San Ginesion vanha kaupunki. Se on ihanteellinen läpikulkupaikka matkalla merelle. San Ginesion toisella puolella kohoavat Sibilliini-vuoret ja toisella puolella näkyy mereen rajoittuva  Monte Conero-vuori. San Ginesion vanha kaupunki on tyypillinen esimerkki korkealle rakennetusta keskiaikaisesta  kaupungista, joka on linnoitettu mahtavalla kivisellä ympärysmuurilla, jossa on torneja, suojavalleja ja portteja. San Ginesio on jaettu neljään kaupunginosaan, jotka on nimetty porttien mukaan. www.sanginesio.org.

10.6 - Sibilliinien rengasmatkan* etappi Cupi-Fiastra

Matka-aika: 4:00 – 4:30 h (ilman pysähdyksiä, joihin menee aikaa yhteensä 1-1,5 h etapin pituudesta riippuen)
Nousukorkeus: 500 m
Vaikeusaste: keskitaso
Lähtö aamulla aamiaisen jälkeen. Lounaalla eväsruokailu. Bussikuljetus Hotelli -  Cupi (30 min).
Reitin ensimmäinen osa  kulkee vuoriston ruohotasankojen läpi, joilla voi nähdä kivikkopyitä ja lukuisia petolintuja. Jatkamme matkaa upeiden Chientin ylälaaksoon ja Camerinon notkoon avautuvien näkymien saattelemana. Laskeutuessamme Monte Cogliasta Fiastraan nautimme lumoavista näkymistä Fiastran vaaleansiniselle järvelle ja sitä ympäröiviin pikku kyliin. Halukkaat voivat virkistäytyä Fiastran järvessä. Illallinen ravintolassa.

*Sibilliinien rengasmatka: noin 120 km reitti, joka on jaettu yhdeksään koko vuorijonon kattavaan etappiin. Vihittiin käyttöön vuonna 2001. Reitillä kuljetaan 560-1794 metrin korkeudessa

11.6 - Monte Boven rengas

Matka-aika: 4:30 h – 5:00
Nousukorkeus: 800 m
Vaikeusaste: keskitaso/vaikea
Bussikuljetus Hotelli - Ussita (40 min.)
Olemme puiston maantieteellisessä keskikohdassa, yhdessä sen mahtavimmista vuorijonoista, jonka huiput kohoavat yli 2100 metrin korkeuteen ja johon Apenniinien vuorikauris on palannut asumaan. Kuljemme tunteita herättävän kierroksen vuorenharjannetta pitkin, josta avautuvat näkymät koko Sibilliinien vuorijonoon.  
Illallinen ja yöpyminen maatilahotellissa.

12.6 - Monte Conero – Sirolo

Matka-aika: 1:30 - 2:00 h
Nousukorkeus: 0 m
Vaikeusaste: helppo
Lähtö aamulla aamiaisen jälkeen. Lounaalla eväsruokailu. Vaeltajien matkatavarat kuljetetaan etapin päätepisteeseen.
Bussikuljetus Hotelli – Monte Conero (1h 30 min)
Retki 572 m korkeuteen kohoavan Monte Conero- vuoren puistossa. Monte Conero on ainoa Adrianmeren rannalla sijaitseva vuori, jonka itäpuolella on mahtavat Adrianmeren ylle kohoavat kalliojyrkänteet, jotka muodostavat meren ja vuorten väliin lumoavia rantoja ja lahtia. Maisema jatkuu pehmeinä kukkuloina lounaisella rinteellä. Siroloon saavuttuamme mahdollisuus laskeutua rannalle ja tehdä virkistävä uintiretki kirkasvetisessä Adrianmeressä. http://www.sirolo.marche.it/

klo 14:00: runsas kalalounas Sirolon rannalla
Bussikuljetus Sirolo – Grottammare -  Offida* (1h 15 min)
*Offidan kylän juuret ulottuvat syvälle historiaan; ensimmäiset asutuksen jäljet on havaittu jo 500-luvulta j.Kr., vaikka joidenkin merkittävien historioitsijoiden mukaan ensimmäiset sivistyksen merkit ovat peräisin jo kivikaudelta pelasgien ajalta. Offida sijaitsee 293 metrin korkeudessa ja tarjoaa upean näköalan kumpuilevaan maastoon, jossa erottuvat Sibillinien vuoriston korkeat huiput. Offida on täynnä historiaa ja perinteitä. Se on tunnettu ennen kaikkea karnevaalistaan, pitsinnypläyksestään, alueella tuotettujen herkkujen ja viinien erinomaisuudesta ja asukkaiden vieraanvaraisuudesta. www.inoffida.it
klo 17.00: iltapäivällä saavumme Offidaan, jossa vapaata tutustumista vanhaan kaupunkiin ja vapaa illallinen.
Yöpyminen Offidan vanhassa kaupungissa (B&B)

Offida

13.6 - Vapaapäivä Offidassa, Ascoli Picenossa ja Montemonacossa

Aamiaisen jälkeen vapaa aamupäivä Offidan mielenkiintoisessa vanhassa kaupungissa (lyhyt opastettu kierros). Sen jälkeen siirrymme alueella sijaitsevalle viinitilalle, jossa viinien maistelua pienen välipalan kera. Haluttaessa mahdollisuus tehdä kävelyretki maaseudulla, esimerkiksi kauniissa viinitarhassa!
Bussikuljetus Offida - Montemonaco (1 h )
klo 14.00: alkuiltapäivällä lähtö Offidasta Montemonacoon*, eli sukellamme taas Sibilliinien kansallispuistoon. Majoitus Monti Azzurri- hotellissa Montemonacon pääaukiolla. Vapaata tutustumista noin 1000 metrin korkeudessa sijaitsevaan vanhaan vuoristokaupunkiin.
Pysäydys Ascoli Picenossa, upeassa historiallisessa kaupungissa (klo 14-18).
klo 20.00: Illallinen ja majoitus Monti Azzurri -hotellissa
* Montemonaco, Mons Daemoniacus: Legendan mukaan viimeksi mainittu oli kaupungin vanha nimi, joka viittasi pakanakulttien harjoittamiseen Monte Sibilla-vuoren luolassa ja Pilato-järvellä. Varhaiskeskiajalla tänne 980 metrin korkeuteen linnoitetulle Monte Sibilla-vuoren edessä kohoavalle asutusalueelle saapuivat benediktiiniläismunkit. Heidän vaikutuksestaan alueen toiminta kehittyi ja ensimmäiset siirtolaisten asutukset muodostuivat. Siirtolaisille annettiin kirkollisten henkilöiden omistuksessa olevat maat viljeltäviksi. Siten jo 900-luvun lopussa Montemonaco oli pieni kaupunki, josta tuli munkkien henkisen ja moraalisen ohjauksen avulla vuoristoalueen tärkeä keskuspaikka. www.hotelmontiazzurri.com

14.6 - Aamupäivä: Gole dell’Infernaccio ja Eremo di San Leonardo

Matka-aika: 2:00 – 2:30 h
Nousukorkeus: 250 m
Vaikeusaste: helppo
Lähtö aamulla aamiaisen jälkeen. Lounaalla eväsruokailu.
Vierailemme lyhyen ajan sisällä hyvin erilaisissa paikoissa: Infernaccion rotkoissa, joiden kautta kulkeva kallionseinämiä sivuava reitti on huikea. Ylhäällä (1128 m) on satoja vuosia vanha San Leonardon romaanista tyyliä edustava 900-1000-luvulla pystytetty erakkomaja, josta avautuu mahtava näköala Tennan ylälaaksoon.
14.00 lounas hotellissa

Iltapäivä/auringonlaskun aika: Sibillan vuoristomaja – Monte Sibilla- vuori

Lähtö klo 18.00, paluu noin klo 23.00
Matka-aika: 4:00 – 4:30 h
Nousukorkeus: 650 m
Vaikeusaste: vaativa
Koko vuorijonolle nimen antanut vuori on myös sen parhaita näköalapaikkoja. Voimme todeta sen omin silmin auringonlaskun hienoissa väreissä. Paikalta näkee Infernaccion rotkot ja Tenna-joen alkulähteen, ja sieltä avautuu ainutlaatuinen näkymä Valle del Lagoon, Monte Vettoreen ja Pizzo del Diavoloon. Muutaman metrin etäisyydessä huipulta (2173 m) on luola, jossa perimätiedon mukaan asui noita Sibilla, joka on vuosisatojen ajan inspiroinut monia kirjailijoita, mm. Andrea da Barberinoa (“Guerin Meschino”, 1410)  ja  Antoine De La Salea (“Le paradise de la Reine Sibille”, 1420). http://www.sibillini.net/en/Chiedi_sibilla/index.html

klo 23.00: paluu hotelliin

15.6 - Aamupäivä: Castelluccion rengas

Matka-aika: 2:00
Nousukorkeus: 200 m
Vaikeusaste: helppo
Bussikuljetus Montemonaco – Castelluccio (40 min)
Lähtö aamulla aamiaisen jälkeen. Lounaalla eväsruokailu. Vaeltajien matkatavarat kuljetetaan etapin päätepisteeseen.
Polku kulkee Castelluccion ympärilla; vaeltajat voivat ihailla upeita näkymiä Castelluccion tasangoille ja Monti Sibilliinien eteläosaan.
Bussikuljetus Norciaan (25 min) ja majoittuminen maatilahotelliin.

Iltapäivä: koskenlaskua Corno*-joessa

Koskenlasku on erityisillä kumiveneillä joessa harjoitettava jännittävä ryhmäliikuntamuoto. Miehistö ohjaa venettä kosken halki melojen avulla. Jokaisessa veneessä on opas, joka auttaa matkustajia laskun aikana ja joka jakaa toimintaohjeita. Rehevän kasvillisuuden keskellä kulkeva koskenlaskureittimme joessa on kaikille sopiva ja turvallinen, mutta samaan aikaan hauska ja mieleenjäävä kokemus.www.asgaia.it
Corno-joki on Nera-joen vasen sivujoki. Se saa alkunsa Laziossa sijaitsevasta Terminillo-vuoresta. Se kulkee yhteensä 56 km Lazion ja Umbrian puolella ja laskee Nera-jokeen Triponzon kylän kohdalla.
klo 20.00: illallinen ja yöpyminen Norciassa ”Casale degli Amicissa”, vanhalla jo 1500-luvulla toimineella maatilalla, joka sijaitsee suurenmoisella näköalapaikalla. Se on remontoitu hiljattain taidokkaasti.www.ilcasaledegliamici.it

16.6 - Fonte San Lorenzo - Monte Vettore- vuori – Pilato-järvi – Forca di Presta

Bussikuljetus Norcia – Fonte San Lorenzo (30 min)
Matka-aika: 5:30 – 6:00
Nousukorkeus: 1000 m
Vaikeusaste: haastava
Lähtö aamulla aamiaisen jälkeen. Lounaalla eväsruokailu.
San Lorenzon lähteeltä tie nousee jyrkästi Forca Violaan asti. Täältä alkaa loivempi nousu Vettorea ja sen järveä kohti, ja oikealla avautuu näkymä Castelluccion tasangoille. Pilato-järvi (1.940 m korkeudessa) on Marchen ainoa luonnonjärvi ja se on tunnettu paitsi kauneudestaan ja magiikan ja taikauskon värittämästä historiastaan myös pienestä äyriäislajista (Chirocefalo del Marchesoni), jota ei tavata missään muualla. Saavuttuamme järvelle jatkamme nousua ja laskeudumme sitten Forca di Prestaan, jossa meitä odottaa ansaittu olut, jolla juhlistamme vaelluksen päättymistä! Erittäin haastava etappi, jolla on hyvä päättää matka.
klo 20.00: jäähyväisillallinen ja yöpyminen Norciassa Casale degli Amici -tilalla

17.6 - Norcia*, Spoleto ja paluu

Aamiaisen jälkeen aamupäivä vapaata tutustumista Norciaan* ja mahdollisuus ostosten tekoon. Matka jatkuu Spoletoon. Vapaa lounas.
*Norcia: viehättävä kylä on rakennettu ennen roomalaisten aikaa ja sitä ympäröivät 1200-luvulta peräisin olevat muurit. Ajan saatossa hyvin säilynyttä kylää hallitsee Norciassa syntyneen San Benedeton (Euroopan suojelupyhimyksen) pyhä tunnelma ja sitä ympäröivien vuorten syvä vihreys. Kylän museoiden ja sen arkkitehtuurin vanhan ajan merkit näkyvät myös muurien ulkopuolella Marciteen laskevien lähteiden hallitsemalla ylätasangolla. Marciten aluetta värittävät benediktiiniläismunkkien rakentamien vuosisatoja vanhojen kastelujärjestelmien avulla jatkuvasti kosteina pidettävät nurmikot. http://www.sibillini.net/il_parco/index.html
klo 14.30: Lähtö Roomaan.

Lento: Finnair Rooma klo 18.55 – Helsinki klo 23.15

No items found.
Hintaan sisältyy:
 • meno- ja paluukuljetus Roomasta ja kaikki ohjelmassa mainitut kuljetukset
 • lentoja Helsinki – Rooma - Helsinki
 • Sibilliini-vuorten kansallispuiston virallisen oppaan mukanaolo koko matkan ajan (italia – englanti)
 • matkatavaroiden kuljetus kohteesta toiseen
 • 9 yön majoitus kahden hengen huoneissa, joissa on kylpyhuoneet (vain yhdessä kohteessa kahden hengen huonetta ei ehkä ole saatavilla kaikille). Yhden hengen huoneen lisämaksu: 50 eur/yö
 • 9 korkealaatuista aamiaista
 • 9 alueelle tyypillistä ateriakokonaisuutta (illallista), sisältäen viinit ja muut ruokajuomat
 • 8 eväslounasta
 • ohjelman mukaiset opastetut käynnit: käytämme ammattitaitoisia paikallisia oppaita, jotka puhuvat englantia ja/tai italiaa (tulkkaus suomeksi tarpeen mukaan)
 • sisäänpääsyt museoihin ja muihin vierailukohteisiin
 • koskenlasku oppaan johdolla + tarvittavat varusteet
 • vierailu viinitilalla, viininmaistelu ja välipala
 • tältä alueelta kotoisin olevan matkanjärjestäjä Paolo Pellein tai vaimon Riikka Kalajoki-Pellein mukanaolo (puhumme italiaa, suomea, englantia ja venäjää)
 • alv. 24%
Hintaan ei sisälly:
 • matkavakuutus
 • muita lisäpalveluja

Lisää aiheesta

Tutustu aiheeseen liittyviin kirjoituksiimme blogissamme.

Ei aiheeseen liittyviä kirjoituksia.